Exposities

De Lage Landen Archief

De gang, 40 jaar Lage Landen jubileumtentoonstelling
Locatie: De Lage Landen hoofdkantoor, Eindhoven

De opdracht omvatte de totale vormgeving en inrichting van een tentoonstelling op het hoofdkantoor in Eindhoven, ter gelegenheid van het 40 jarig bestaan. Mijn eerste ideeën werden zo enthousiast ontvangen dat ik alle vrijheid kreeg deze uit te voeren. Op vier zorgvuldig gekozen locaties zijn de omvang, activiteiten, onderdelen en geschiedenis van het bedrijf op een onverwachte en interactieve manier te ontdekken en te beleven. 

Mijn eerste associaties bij De Lage Landen waren archiefkasten. Ik vertaalde dit naar een lange rij van kasten waar foto’s van bestaande archiefkasten in verwerkt zijn. Sommige delen daarin zijn vrij gelaten voor lades en vitrines. Elke kast heeft een specifiek thema gekregen, zoals: kantoorapparatuur, dataopslag, sponsoring, marketing en sport. 
Ik wilde tevens hiermee het proces van verandering door de tijd heen visualiseren. In de echte archieven vond ik nog dozen vol interessante voorwerpen, waarvan je denkt dat sommige al tot het stenen tijdperk behoren, en dat terwijl ze nog niet eens zo oud zijn. Bijvoorbeeld de eerste mobiele telefoon of de eerste floppy disks. De kast is interactief en nodigt de bezoeker uit lades open te trekken, door een gat van een ordner te kijken om dia’s te bekijken of door de geschiedenis van personeelskranten bladeren. 

Opdrachtgever:
De Lage Landen